Cranio sacraal therapie is een behandelwijze, waarbij het doel is ontspanning en evenwicht te krijgen in jezelf met het lichaam als aangrijpingspunt. Bij craniotherapie wordt dit gedaan met behulp van zachte manuele technieken. Door middel van zachte aanraking wordt er contact gemaakt met spanningen en blokkades in het lichaam en kunnen veel mensen bij deze behandeling een diepe ontspanning gaan ervaren. Er komt dan meer verbinding met je lichaam en je wordt daardoor ook bewuster van het voelen op dieper gelegen lagen.
Craniotherapie kan je ook ondersteunen om het zelfhelend vermogen van het lichaam te bevorderen.
Een behandeling duurt 1 tot 1½ uur afhankelijk van wat er naar voren komt en nodig is.
Meer over craniotherapie
De hersen- en ruggenmergvliezen staan in verbinding met alle bindweefsels van het lichaam, het fasciale systeem. Dit systeem omvat alle structuren in het lichaam van de kleinste zenuw tot het dikste bot, als ook de organen.
Deze hersen- en ruggenmergvloeistof wordt in een bepaald ritme steeds aan- en afgevoerd; dit wordt het craniale ritme genoemd. Door middel van het fasciale systeem wordt dit ritme aan het hele lichaam doorgegeven. Het kan overal in het lichaam subtiel voelbaar zijn als een zachte ademhaling, waarin ook de schedelbeenderen en het heiligbeen meebewegen. In de biodynamische craniotherapie wordt het ook wel de "heilige (helende) levensadem" genoemd. Veel functies van het lichaam staan ermee in verbinding , zoals spijsvertering, de hartslag, de ademhaling, maar ook het coördineren van bewegingen.
Behandeling craniotherapie
Bij de behandeling worden belemmeringen in het craniale systeem opgespoord en met subtiele manuele technieken losgemaakt. Hierbij wordt ook het zelfherstellend vermogen, dat ieder mens van nature in zich draagt, aangesproken. Bij dit proces van los maken en loslaten kunnen ook emoties vrijkomen die, vaak nog onbewust, in het weefsel opgeslagen lagen (celgeheugen). Dit is nodig om de verstoorde balans en de daaruit voortkomende klachten te herstellen.
Craniaal werken in de mond
Juist ook in het mondgebied met daarin de kaken, het gebit, de tong, de mondbodem en het verhemelte is een deel van het lichaam waarin veel stress en emotie kan zijn opgeslagen. In dit gebied kunnen er ook cranio technieken worden toegepast. Dit kan sterk doorwerken op de plaatselijke problematiek, zoals pijnklachten van het gebit na bijvoorbeeld tandheelkundige ingrepen, bij een prothese, kauw – en kaakproblemen, het dragen van een beugel en na het verwijderen van de amandelen. Hierdoor kunnen ook klachten elders in het lichaam ten goede beïnvloed worden.
Craniotherapie Utrecht
Ben je op zoek naar een praktijk in de regio Utrecht voor craniotherapie? We helpen je graag verder. Onze contactgegevens zijn terug te vinden bij 'contact'. Meer informatie over ons en onze praktijk in Utrecht vind je bij 'over ons'.
Meer over visceraal therapie
Het woord “viscera” komt uit het Latijn en betekent “organen”. Heel vaak ligt de oorzaak van klachten in het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, wervelkolom, etc.) niet in de pijnlijke en/of stijve structuren zelf, maar ergens elders in het lichaam. Meestal zijn juist bindweefselstructuren rondom organen, bloedvaten en/of zenuwstructuren de veroorzakers!
Een verkleving in de bindweefselstructuren rondom de linker nier kan bijvoorbeeld hoofdpijn of schouderpijn, maar ook knie- of voetklachten veroorzaken. Doordat de bewegingen van de nier afgeremd worden, geeft dat een te hoge spanning in bindweefsel-structuren rond darmen, blaas, zenuwen en bloedvaten die vanuit buik-/rug naar de benen gaan. Maar ook het middenrif kan te gespannen geraken, daardoor kunnen de longen niet goed uitzetten, met als gevolg verhoogde spanning op bindweefselstructuren in hals/nek, waardoor de zenuwen en bloedvaten naar hoofd en armen wat ingeklemd raken.
Alles in het lichaam is met elkaar verbonden door bindweefsel, de organen, zenuwen, bloedvaten, spieren en botten. Doordat ze met elkaar verbonden zijn, beïnvloeden ze elkaar ook. Het lichaam streeft naar een zo goed mogelijk evenwicht.
Dit evenwicht kan verstoord raken na bijv. een ontsteking, een trauma, een operatie, door littekens, door emotionele gebeurtenissen of door verkeerde voeding. Het lichaam zal gaan compenseren om de balans weer te herstellen, totdat er opnieuw een natuurlijk evenwicht is. Als het lichaam echter niet meer in staat is om voldoende te compenseren, dan kunnen er klachten ontstaan; er is dan sprake van een verstoord evenwicht. Het lichaam kan heel wat compensaties aan; daarom zal een stoornis over het algemeen niet direct leiden tot een klacht. Deze zal pasontstaan als “de emmer vol is”. Zo kan een klacht plotseling ontstaan, terwijl het lichaam al jaren aan het compenseren is. Zoals bv. bij een hernia in de rug: de pijn ontstaat vaak plotseling, hoewel het weefsel er jaren over doet om een hernia te vormen
Een viscerale therapeut onderzoekt waar het bindweefsel een verminderde beweeglijkheid heeft. Daarna wordt met handmatige technieken de beweeglijkheid verbeterd.
Doordat er tijdens een behandeling veel “los” kan komen wat al maanden of jaren “vast” heeft gezeten, kunnen er duidelijke reacties van het lichaam volgen. Dit kunnen pijnklachten zijn, maar ook misselijkheid, vermoeidheid, stijfheid of emotionele veranderingen. Het lichaam is bezig een nieuw natuurlijk evenwicht te vinden. Die klachten kunnen enige dagen aanhouden.
Vergoeding craniotherapie
In dit document de vergoeding voor craniotherapie.