Energetische massage

Vanuit de verschillende soorten massage die ik in de loop van de jaren heb toe gepast heeft zich de energetische massage ontwikkeld.

Oorspronkelijk ben ik als fysiotherpeut opgeleid in de klassieke massage, mn gericht op het fysieke losmaken van spieren, aanhechtingen en banden van gewrichten. Ook pasten wij bindweefselmassage toe, dit is het losmaken van het onderhuids bindweefsel, waar door er reflexmatig ook invloed op organen wordt uitgeoefend.

Door de holistische opleidingen die ik heb gedaan, zoals yoga, aura reading, healing, craniotherapie en Reiki, werd ik me steeds meer bewust dat alles in het lichaam met elkaar samenhangt. Als je op een bepaalde plek pijn hebt, kan de oorzaak ergens anders liggen, zonder dat je daar al iets van hoeft te voelen.

Alle lichaamscellen beîvloeden elkaar, zo kan bijvoorbeeld een probleem in de lever pijn geven in je rechter schouder. Maar wat ook heel belangrijk is, is dat onbewuste emoties hierbij een grote rol kunnen spelen. Vaak hebben vanuit onze familiaire overlevings mechanismen geleerd om een gevoel te onderdrukken: we willen vanuit dit beschermende overlevingspatroon bijvoorbeeld niet “zwak” zijn, "je zelf niet laten kennen”, steeds maar doorgaan, waardoor je uit verbinding met jezelf, met je diepere weten en voelen gaat.

In zo’n patroon kunnen zich, meestal geleidelijk, allerlei klachten ontwikkelen. Deze kunnen zowel fysiek zijn, bijvoorbeeld spierspanningen, migraine, maagzuur, hartkloppingen als ook psychisch, zoals angst, depressie, burnout. Een woord wat bij iedereen bekend is en voor van alles wordt gebruikt is STRESS.

Met de energetische massage kunnen er plekken gevoeld worden waar zich weerstand en/of pijn heeft ontwikkeld, door die met verschillende manuele technieken te behandelen kunnen het lichaam en de geest zich laagje voor laagje weer gaan ontspannen. De technieken kunnen variêren van spiermassage, het losmaken van het onderhuids bindweefsel, triggerpoints en energetisch afstrijken van het lichaam en ook van het energieveld om je heen, je aura.

Ook kan er met weinig druk van de handen energetisch verbinding worden gemaakt met een gespannen plek. Hierdoor kunnen de onderliggende pijn en eventuele emoties bewuster worden. Door deze bewustwording kan de pijn vrijkomen en losgelaten worden. De lichaamcellen komen uit hun verkramping en gaan dan weer stromen.

Deze massage is geschikt voor allerlei soorten spanningen en/of pijn in het lichaam en algehele STRESS.